Stop tolerating!

Vaak betrap ik me erop dat ik mezelf bekritiseer. Misschien herken je het wel. Het gebeurt al zodra je iets negatief labelt; een situatie, jezelf of een emotie. Bijvoorbeeld met de gedachte ‘ik ben niet goed genoeg’ . Als je iets negatief interpreteert heeft dat onmiddellijk effect op je staat van zijn. je creëert weerstand. Zodra je die negatieve gedachtes als ‘waar’ aanneemt activeer dat gelijk een berg aan negatieve emoties…

Hoe kun je hiermee omgaan? Voor mij is Bentinho Massaro een bron van inspiratie. Hij is een leraar in persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Zijn manier van praten is heel direct en helder. Stop tolerating! zegt hij hierover, want laat je die eerste negatieve gedachte toe, dan krijg je meteen het hele pakket.

Oude pijn en oude verhalen
Hou op met het oproepen van oude pijn en oude verhalen. Zo heb ik vaak als kind het gevoel gehad dat ik niet geliefd was. Ik was bang dat ze me niet goed genoeg zouden vinden en niet van me zouden houden. Hierdoor zette ik me vaak in de slachtofferrol. Zelfdestructieve gedachten, waarvan je inmiddels weet dat ze niet waar zijn… Toch blijf je ze oproepen, door erover na te denken of erover te praten.

Stop the bullshit!
Stop the bullshit! zegt Bentinho dan. Hou op met die negatieve interpretaties over wat er in het verleden is gebeurd. Als negatieve gedachten de leiding nemen, is ons denken niet in lijn met ons hogere wijze zelf. Er is echt een verschil tussen dit wijze deel van jezelf en je gedachten. Als die gedachten waarheid voor je worden, terwijl ze dat niet zijn, ben je out of tune, out of alignment. Zodra je deze gedachtes accepteert, roep je die oude emotie weer op.

Word je bewust van negatieve gedachtes
Als je in staat bent die allereerste gedachte meteen te pakken, kun je het omdraaien. Dat begint door je bewust te worden, dat je het doet. In het begin schrik je daar van, dan kom je erachter hoe vaak je ervoor kiest jezelf negatief te interpreteren. Het lijkt even erger te worden als je het begint te herkennen. Zodra je het door hebt, stopt je flow en raak je gespannen en ongemakkelijk. ,,Wacht eens even, wat denk ik nu? Welke negatieve energie zend ik nu zelf uit? Wat maakt me dat ik me zo voel? Is dit wat ik wil? Wil ik mezelf angst aanjagen en mezelf zo behandelen?

Stop tolerating!
Nee, ik ben niet bereid dit gevoel of gedrag te tolereren. Stop tolerating! Wees niet te streng voor jezelf en probeer op een liefdevolle manier deze spiraal te doorbreken. Weet dat je kunt kiezen voor liefde voor jezelf. Straf jezelf niet af. Natuurlijk gaat dit proces niet van de één op de andere dag en vereist ‘t wel wat oefening. Je hebt dit gedrag immers al zolang volgehouden. Merk je dat je weer in die slachtofferrol schiet, draai de gedachte dan om en maak er een positieve perceptie van.

PS: meer weten over het omdraaien van negatieve gedachten? Lees dan dit verhaal